Veasonic | In de voetsporen van Thomas a Kempis
16924
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16924,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive
 

In de voetsporen van Thomas a Kempis

Over dit project

Al eeuwen lang vinden velen een laatste rustplaats op het sfeervolle Bergklooster dat op een oude rivierduin van de Overijsselse vecht ligt. Deze door bomenrijen omsloten begraafplaats ademt een ingetogen, tijdloze sfeer. Op deze bijzondere plek keren overledenen op een geleidelijke en natuurlijke wijze tot stof op een daarvoor in de aarde uitgekozen rustplaats. Zij kunnen zolang men wil herdacht worden. De bezoeker kan zich in rust verbinden met voorbije levens en herinneringen ophalen aan dierbaren.

 

Op de Sint Agnietenberg, het huidige Bergklooster, werd eind 14e eeuw een klooster gesticht met als beroemdste bewoner Thomas a Kempis. Niet alleen de kloosterlingen maar ook buren en Zwollenaren vonden hun laatste rustplaats op het kloosterterrein. Na de afbraak van het klooster ontfermden buurtbewoners zich over de begraafplaats. De ‘Vereniging Begraafplaats Bergklooster’ zorgt tot op de dag van vandaag voor de begraafplaats. In 2012 is de locatie Nieuw Bergklooster in gebruik genomen waar voor in de verre toekomst voldoende ruimte is. De gele zonneborder schijnt over de hele begraafplaats. De Gedenksteen van Thomas a Kempis valt direct op bij aankomst op de oude begraafplaats, maar wie wat Thomas a Kempis? De in 1379 of 1380 geboren Thomas van Hemerken, geboren in Kempen 25 km ten oosten van Venlo, arriveerde in 1399 op de Agnietenberg waar zijn oudere broer Johannes als eerste prior was aangesteld. Pas in 1406 doet Thomas zijn eeuwige gelofte. Tijdens zijn werkzame leven kopieert hij de bijbel en schrijft vele geschriften waarvan ‘De navolging van Christus’ het meest bekend is.

 

Het boekje gaat al eeuwen de wereld over in steeds nieuwe vertalingen. In 1471 overlijdt hij op 91 jarige leeftijd en wordt hij begraven tegen de zuidmuur van het koorgedeelte van de kapel. In 1672 wordt hij onder leiding van pastoor Waaijer opgegraven. Hij treft het gebeente na drie weken zoeken aan op drie meter diepte in een beleemde kist. Het gebeente is in een fraai gesneden schrijn bijgezet en bevind zich nu in de Onze Lieve Vrouwe Basiliek (Peperbuskerk) in het stadcentrum.

 

Vereniging Begraafplaats Bergklooster (http://www.bergklooster.nl) B. Pierik, secr/penm. beheerder Bergkloosterweg 92 8034 PS ZWOLLE Telefoon: 038 4532281 Email: info@bergklooster.nl Production – Veasonic (http://www.veasonic.nl) Camera / Edit / Post – Michiel Boogerman (http://www.veasonic.nl) Sound Design / Recording / Mastering – Maarten Boogerman (http://www.veasonic.nl) Scenario / Script – Bert Pierik, Harry Pierik (http://www.bergklooster.nl) Voice-Over – Bert Pierik (http://www.bergklooster.nl) Productionele Assistentie – Tal Sarid (http://www.talsarid.nl) Location –

 

Vereniging Begraafplaats Bergklooster (The Netherlands, Zwolle) (http://www.bergklooster.nl) dat op een oude rivierduin van de Overijsselse vecht ligt. Deze door bomenrijen omsloten begraafplaats ademt een ingetogen, tijdloze sfeer. Op deze bijzondere plek keren overledenen op een geleidelijke en natuurlijke wijze tot stof op een daarvoor in de aarde uitgekozen rustplaats. Zij kunnen zolang men wil herdacht worden. De bezoeker kan zich in rust verbinden met voorbije levens en herinneringen ophalen aan dierbaren. Op de Sint Agnietenberg, het huidige Bergklooster, werd eind 14e eeuw een klooster gesticht met als beroemdste bewoner Thomas a Kempis. Niet alleen de kloosterlingen maar ook buren en Zwollenaren vonden hun laatste rustplaats op het kloosterterrein. Na de afbraak van het klooster ontfermden buurtbewoners zich over de begraafplaats. De ‘Vereniging Begraafplaats Bergklooster’ zorgt tot op de dag van vandaag voor de begraafplaats. In 2012 is de locatie Nieuw Bergklooster in gebruik genomen waar voor in de verre toekomst voldoende ruimte is. De gele zonneborder schijnt over de hele begraafplaats. De Gedenksteen van Thomas a Kempis valt direct op bij aankomst op de oude begraafplaats, maar wie wat Thomas a Kempis? De in 1379 of 1380 geboren Thomas van Hemerken, geboren in Kempen 25 km ten oosten van Venlo, arriveerde in 1399 op de Agnietenberg waar zijn oudere broer Johannes als eerste prior was aangesteld. Pas in 1406 doet Thomas zijn eeuwige gelofte. Tijdens zijn werkzame leven kopieert hij de bijbel en schrijft vele geschriften waarvan ‘De navolging van Christus’ het meest bekend is. Het boekje gaat al eeuwen de wereld over in steeds nieuwe vertalingen. In 1471 overlijdt hij op 91 jarige leeftijd en wordt hij begraven tegen de zuidmuur van het koorgedeelte van de kapel. In 1672 wordt hij onder leiding van pastoor Waaijer opgegraven. Hij treft het gebeente na drie weken zoeken aan op drie meter diepte in een beleemde kist. Het gebeente is in een fraai gesneden schrijn bijgezet en bevind zich nu in de Onze Lieve Vrouwe Basiliek (Peperbuskerk) in het stadcentrum.

 

Vereniging Begraafplaats Bergklooster (http://www.bergklooster.nl) B. Pierik, secr/penm. beheerder Bergkloosterweg 92 8034 PS ZWOLLE Telefoon: 038 4532281 Email: info@bergklooster.nl Production – Veasonic (http://www.veasonic.nl) Camera / Edit / Post – Michiel Boogerman (http://www.veasonic.nl) Sound Design / Recording / Mastering – Maarten Boogerman (http://www.veasonic.nl) Scenario / Script – Bert Pierik, Harry Pierik (http://www.bergklooster.nl) Voice-Over – Bert Pierik (http://www.bergklooster.nl) Productionele Assistentie – Tal Sarid (http://www.talsarid.nl) Location – Vereniging Begraafplaats Bergklooster (The Netherlands, Zwolle) (http://www.bergklooster.nl)

Datum
Categorie
Bedrijfsfilm, Documentaire, Film, Uitgelicht